Čo je to ultrafialové germicídne žiarenie?

Čo je to germicídne ultrafialové žiarenie?

Ultrafialové žiarenie /UV  Ultraviolet/ je elektromagnetické vlnenie s vlnovými dĺžkami kratšími ako viditeľné svetlo. Elektromagnetické vlny sú rozdelené do troch hlavných pásiem vlnových dĺžok, vyjadrených v nanometroch (nm). Ľudské oko je schopné ako svetlo registrovať elektromagnetické žiarenie s vlnovou dĺžkou od asi 400 nm do asi 700 nm. Žiarenie s vlnovou dĺžkou nad 700 nm sa pritom javí ako červené a žiarenie o dĺžke 400 nm ako fialové. Nanometer (nm) je jedna miliardina metra (10-9 m).

A - ultrafialové lúče (UV) 100 - 400 nm B - viditeľné (svetelné) lúče 400 - 700 nm C - infračervené (IR) lúče 700 - 800 000 nm

Pritom sa rozlišujú tri UV-oblasti, ktoré majú fyzikálne a biologicky odlišné pôsobenia:

  1. UV-A 315 nm až 400 nm - zvyčajne nespôsobuje ani akútne začervenanie kože, ani pálenie

  2. UV-B 280 nm až 315 nm - spôsobuje akútne a chronické poškodenie kože

  3. UV-C 100 nm až 280 nm - je absorbované ozónovou vrstvou a na zemský povrch nedopadá

Ako germicídne žiarenie pracuje?

Germicídne žiarenie - UVC vlnová dĺžka 253,7 nm je neviditeľné. Práve toto žiarenie v spektre UV-C spôsobuje hynutie mikroorganizmov a to tak, že dôjde k narušeniu ich DNA, poškodzujú ich reprodukčný systém a následne dochádza k ich deštrukcii. Germicídny účinok žiarenia UV-C sa týka baktérií, vírusov, spór, húb, plesní a roztočov.
Modré svetlo, ktoré produkujú germicídne žiariče je iba vedľajším produktom. Táto časť spektra nie je dezinfekčná. Germicídne žiarenie neprechádza matnými nepriehľadnými materiálmi, alebo obyčajným sklom, polykarbonátom pod.. Toto žiarenie prechádza iba čírim kremenným sklom a špeciálnymi teflonovými fóliami.

Aké sú hlavné výhody použitia germicídnych UV-C žiaričov?

Baktérie, vírusy, spóry, huby, plesne a roztoče sú všetky citlivé na UV-C lúče a môžu sa nimi eliminovať. Mikróby nemôžu získať odolnosť voči lúčom UV-C, ku ktorým dochádza iba pomocou chemických dezinfekčných prostriedkov a antibiotík. UV lúče sú ekologické.  Pri použití bežných dezinfekčných prostriedkov je nevyhnutné znečistenie životného prostredia. Nesie tiež vážne riziká z priameho vdychovania pár alebo požitia potravín kontaminovaných po priamom kontakte s chemickými dezinfekčnými prostriedkami. Ak je použitie chemických dezinfekčných prostriedkov nevyhnutné (potravinársky / farmaceutický / zdravotnícky priemysel atď.), Použitie ultrafialových lúčov v dezinfekčnom procese môže znížiť potrebné množstvo, čo umožňuje značné úspory nákladov a je to lepšie pre životné prostredie.

UV-C zariadenia môžu byť inštalované vo väčšine prostredí a strojových zariadení a môžu byť naprogramované tak, aby udržiavali rovnakú úroveň dezinfekcie vo dne i v noci, zabezpečujúc ideálne hygienické podmienky bez kolísania kvality. Na rozdiel od toho sú chemické dezinfekčné prostriedky najúčinnejšie v čase použitia.
LIGHT PROGRESS zariadenia vybavené UVC sa vyznačujú nízkymi prevádzkovými nákladmi a minimálnou údržbou. Tieto výkonné a vysoko odolné systémy poskytujú mimoriadnu hodnotu za vynaložené peniaze. Z tohto dôvodu odstránenie baktérií použitím UV-C na rozdiel od (alebo spolu s) inými systémami ponúka vynikajúce výsledky pri nízkych nákladoch.

Je tento dezinfekčný systém bezpečný a účinný?

Zariadenia UVC skutočne fungujú. Rozdiel medzi neefektívnou aplikáciou a kvalitným projektom spočíva v našich hĺbkových znalostiach a dlhoročných skúsenostiach v tejto oblasti. Od roku 1987 spoločnosť Light Progress úspešne dokončila projekty na celom svete a vybudovala portfólio klientov vrátane spoločností zo všetkých odvetví, ktoré vyžadujú overené hygienické podmienky na výrobu kvalitných výrobkov alebo služieb.

Kto odporúča používanie UV-C zariadení?

Viaceré organizácie a rady s globálnym dosahom, ako napríklad WHO, EPA, CDC, ASHRAE a mnoho ďalších, odporúčajú na dezinfekciu vody, prostredia a klimatizačných systémov používať zariadenia UV-C. LIGHT PROGRESS je členom IUVA (International Ultraviolet Association), globálnej organizácie, ktorá zhromažďuje a poskytuje používateľom prístup k všetkým dostupným informáciám a ktorá každoročne organizuje rôzne medzinárodné stretnutia. Po zhromaždení všetkých týchto informácií IUVA vydala aj dokument, ktorý kladie základy pre navrhovanie rôznych systémov a aplikácií UVGI (ultrafialové germicídne žiarenie).

Kde je možné použiť UV-C zariadenia?

Zariadenia UVC sa používajú každý deň, najmä:

Potravinársky a farmaceutický priemysel na dezinfekciu vzduchu a povrchov vo výrobných priestoroch, dezinfekciu kontajnerov na výrobky (balenie), izoláciu „chránených“ oblastí na výrobu a balenie výrobkov (napríklad čisté miestnosti) a oblastí s rizikom kontaminácie. Tieto postupy významne zvyšujú bezpečnosť a ochranu výrobkov a poskytujú viacnásobné zdravotné výhody. Pomáhajú znižovať alebo dokonca eliminovať potrebu chemických dezinfekčných prostriedkov, ktoré môžu na výrobkoch zanechávať škodlivé zvyšky.

Nemocnice na zabránenie prenosu, a teda nákazy, nebezpečných baktérií alebo vírusov, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu alebo sa prenášajú po kontakte s infikovanými osobami alebo návštevníkmi, ako sú TBC, Legionella a rôzne typy vírusov.

Klimatizačné systémy na zabránenie problematického a škodlivého hromadenia plesní a baktérií v systémoch alebo potrubiach na úpravu vzduchu, ktoré môžu spôsobiť choroby súvisiace s budovami Building Related Illnesses (BRI), vonkajšiu alergickú alveolitídu, vírusové, plesňové infekcie, bronchiálnu astmu, zvlhčovaciu horúčku, legionárska choroba, astma a syndróm chorých budov. Mnoho armád používa systémy UVC na zabránenie biologickým útokom, ako je napríklad šírenie antraxu v potrubí.

Systémy na úpravu vody určenej na ľudskú a zvieraciu spotrebu a na sanitárne účely na odstránenie akýchkoľvek mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú vo vode pochádzajúcej zo studní, cisterien a akvaduktov.

Možné limity aplikácií lúčov UV-C zariadení neexistujú. Dokonca aj v domácom prostredí sa používajú na prevenciu hromadenia plesní na stenách, odstraňovanie roztočov zo spální, udržiavanie zdravého vzduchu v miestnosti a úpravu vody.
Zariadenia UV-C sú dokonca schopné eliminovať zápach a usadeniny tukov v priemyselných kuchyniach a v priemysle reštaurácií všeobecne, v spojení s emisiami ozónu. LIGHT PROGRESS tiež vyvinul špecifický systém pre túto konkrétnu aplikáciu (UV-SMELL).

Aké sú minimálne časy na odstránenie mikroorganizmov pomocou UV-C?

Každá baktéria, vírus, kvasinka, pleseň alebo roztoč si vyžadujú na deaktiváciu alebo elimináciu inú dávku UV-C.
Existujú všeobecne uznávané dokumenty, ktoré uvádzajú tieto úrovne. Light Progress má jeden z týchto dokumentov a pravidelne ho používa pri navrhovaní a implementácii svojich systémov. Aby sme získali približnú predstavu o časoch aplikácie UV-C lúčov, môžu sa pohybovať od zlomkov sekundy po niekoľko sekúnd.

Ako UV-C zariadenia dezinfikujú vzduch?

Vírusy, baktérie, plesne, živočíšny odpad, roztoče a peľ patria medzi hlavné príčiny nebezpečných infekcií a alergií.
Každý z týchto kontaminantov je rozptýlený iným spôsobom: napríklad roztoče, spóry, baktérie a plesne sú nepretržite prepravované vzduchom, zatiaľ čo iné baktérie a vírusy sú „zoskupené“ do pevných častíc, ako sú spóry alebo kvapky vlhkosti, a potom vdýchnutí ľuďmi.

V klimatizačných systémoch, keď sa kontaminanty dostanú do jednotky na úpravu vzduchu a do rozvodov vzduchu, sa systém, ktorý je tmavý a vlhký, stáva živnou pôdou pre rast a množenie, takže vzduch, ktorý dýchame, je nebezpečný. Vzduch obsahuje aj koncentrácie chemických znečisťujúcich látok, ktoré sú nebezpečné, ak sa vdýchnu vo veľkých množstvách alebo nepretržite.
Ožarovanie vzduchu v centrálnom systéme alebo inštalácia čističa vzduchu kompletného s UVC lampami a TiOx titaničitým filtrom značne znižuje pravdepodobnosť, že tieto znečisťujúce látky (či už mikrobiologické alebo fyzikálno-chemické) spôsobia zdravotné problémy, ktoré sa často dajú diagnostikovať až po mnohých rokoch.

Ako UV-C zariadenia dezinfikujú povrchy?

Keď je zapnuté UV-C svetlo, počet mikróbov vo vzduchu a na všetkých povrchoch dosahovaných UV lúčmi sa výrazne zníži. Napríklad za niekoľko minút môžu byť baktérie Bacillus, Coli, Clostridium, Legionella, Vibrio, Salmonella, Listeria, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus atď. Znížené o 99% vo vzdialenosti 3 m od zariadenia. Toto umožňuje systému dosiahnuť oblasti, ktoré by inak neboli dostupné s čistiacimi a dezinfekčnými prostriedkami.
Tam, kde sa musia použiť chemické dezinfekčné prostriedky, ožarovanie povrchov zabraňuje zatemneniu oblastí, nevytvára rezistentné druhy a môže sa používať deň aj noc (bez prítomnosti človeka), čím sa zabráni rýchlej opätovnej kontaminácii povrchov a udržiava sa neustále v optimálnych mikrobiologických podmienkach.

Ako sa dá vyhodnotiť účinnosť systémov UV-C?

Účinnosť dezinfekčných systémov sa dá ľahko testovať mikrobiologickou analýzou alebo jednoducho pomocou ambulantných testerov na kontrolu prítomnosti mikroorganizmov na testovaných povrchoch. Presné overenie množstva mikrobiálnej záťaže zistenej na povrchu, vo vzduchu alebo vo vode pred a po úprave si však vyžaduje laboratórne testy, ako je HACCP.
V prípade chemických dezinfekčných prostriedkov výrobcovia uvádzajú preventívne testy v rámci svojej dezinfekčnej kapacity; Light Progress tiež uskutočnil dôležité testy na univerzitných a akreditovaných laboratóriách Sinal (Accredia). Pokiaľ ide o chemické dezinfekčné prostriedky a technológiu UVGI, aby sa dosiahli rovnaké výsledky ako laboratórium, musí sa výrobok používať podľa opisov uvedených v jeho návode na použitie.

Môžu UVC lúče znehodnocovať pevné látky?

Lúče UV-C nemôžu prenikať cez pevné telesá. Na rozdiel od ionizujúceho žiarenia ako sú röntgenové lúče a gama lúče, ktoré sú pre človeka veľmi nebezpečné - dokonca aj pri nízkych dávkach. Aby sa mikroorganizmy odstránili pomocou lúčov UV-C, musia byť prítomné na povrchu objektu alebo prepravované vzduchom.

Existuje veľmi málo materiálov, ktoré neblokujú priechod germicídnej vlnovej dĺžky (253,7 nm, neviditeľné), vrátane kremeňa a určitých plastov, ako sú PE alebo tetrafluórderiváty, ale iba vtedy, ak sú hrubé len niekoľko mikróbov. Bežné okenné sklo, polykarbonát a ďalšie priehľadné materiály, cez ktoré je možné vidieť modrasté svetlo UV-C svetiel, úplne rušia ich germicídny účinok a pôsobia ako obrazovka.

Aký vplyv majú UV-C lúče na ľudské telo?

Nepretržité ožarovanie očí a pokožky môže spôsobiť erytém a konjunktivitídu, ktoré sa zvyčajne vymiznú za niekoľko hodín. V každom prípade je rozumné vyhnúť sa priamemu a blízkemu vystaveniu zdrojom UV-C lúčov, a to ani na krátke časové obdobie. Aby ste sa vyhli priamej expozícii, zakryte oblasť, ktorá sa má chrániť, jednoducho pomocou akéhokoľvek materiálu, ktorý nie je priehľadný pre viditeľné svetlo (bavlnené alebo vlnené odevy alebo kombinézy), alebo pomocou skla alebo priehľadných plastov (masky, prilby, okuliare atď.).

Aký majú vplyv UV-C lúče na plasty?

Lúče UV-C sú podobné slnečným lúčom, ale neprenášajú teplo. Avšak, rovnako ako slnečné lúče, majú tendenciu žltnúci účinok na plasty, ak sú im vystavené dlhodobo (najmä biele plasty).