Ako presne fungujú UV-C lampy?

Aké sú ich výhody a faktory pre ich bezpečné používanie? 

V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na niektoré kľúčové aspekty, ktoré sú rozhodujúce pre účinnosť a trvanlivosť riešení na báze UV-C.

 1. Úvahy o vplyve UVC lúčov na materiály ako je sklo, kremeň, plast

Pri diskusii o technológii UVC je dôležité pochopiť, ako ultrafialové lúče interagujú s rôznymi nekovovými materiálmi, ako je sklo, kremeň a plasty. Priehľadnosť a odolnosť týchto materiálov voči UVC lúčom priamo ovplyvňuje účinnosť dezinfekcie a sterilizácie. V tomto odseku budeme skúmať vlastnosti rôznych nekovových materiálov a dôsledky ich použitia v UVC systémoch. 

Priehľadnosť skla a kremeňa voči UVC lúčom 

Sklo a kremeň sa výrazne líšia svojou transparentnosťou voči UVC lúčom, čo sú ultrafialové lúče s vlnovými dĺžkami medzi 200 a 280 nm

  • Štandardné sklo: Bežné sklo vo všeobecnosti nie je priehľadné pre UVC lúče. Oxid kremičitý a ďalšie zlúčeniny v skle absorbujú UVC svetlo a bránia mu prechádzať. To robí bežné sklo nevhodným pre aplikácie, ktoré vyžadujú prenos UVC žiarenia, ako sú sterilizačné alebo dezinfekčné procesy. 
  • Kremeň: Naproti tomu kremeň je vysoko transparentný pre UVC lúče. Kremenné sklo, najmä tavený kremeň, umožňuje prechod UVC svetla s minimálnou absorpciou. Táto vlastnosť robí z kremeňa ideálny materiál pre UVC lampy a iné zariadenia, kde je efektívny prenos UVC žiarenia kritický. 
UVC lampy potiahnuté kremeňom ponúkajú niekoľko kľúčových výhod:

  • Zlepšená priepustnosť UVC: Kremeň má vynikajúcu transparentnosť voči UVC žiareniu, čo umožňuje maximálny prenos UVC svetla. To zaisťuje, že lampa vyžaruje vysokú úroveň UVC energie, ktorá je rozhodujúca pre účinnú dezinfekciu a sterilizáciu. 
  • Zvýšená odolnosť: Kremeň je vysoko odolný voči tepelným šokom a odoláva vysokým teplotám. Vďaka tomu sú UVC lampy s kremenným povlakom odolnejšie a majú dlhú životnosť, najmä v prostrediach, kde sa lampy používajú nepretržite. 
  • Vylepšená bezpečnosť: Kremeň môže pomôcť obsahovať nebezpečné materiály, ako je ortuť, používaná v UVC lampách. Tento obal znižuje riziko expozície v prípade rozbitia lampy, čím sa zvyšuje celková bezpečnosť zariadenia. 

Odolnosť plastových materiálov voči UVC žiareniu

Odolnosť plastových materiálov voči UVC žiareniu je kľúčovou témou, najmä v oblastiach ako sterilizácia a dezinfekcia, kde sa UVC lúče používajú na likvidáciu mikroorganizmov. UVC lúče, časť spektra ultrafialového svetla s vlnovými dĺžkami medzi 200 a 280 nanometrami, majú vysokú energiu, ktorá môže poškodiť rôzne materiály vrátane plastových polymérov. Plasty vystavené UVC žiareniu môžu podliehať výraznej degradácii, ktorá sa prejavuje žltnutím, krehkosťou a stratou mechanických vlastností. Chemická štruktúra plastu hrá kľúčovú úlohu v jeho odolnosti: polyméry ako polyetylén (PE) a polypropylén (PP) sú vo všeobecnosti náchylnejšie na poškodenie, zatiaľ čo iné, ako napríklad polytetrafluóretylén (PTFE), známy svojou vysokou chemickou odolnosťou, ponúkajú vyšiu odolnosť voči UVC žiareniu. 


Ochranný návlek UVLON™ od Light Progress 
UVLON návlek je špeciálny tepelne zmrštený návlek vyrobený z FEP (Fluorinated Ethylene Propylene), navrhnutý špeciálne pre Light Progress UV lampy. Obal je možné aplikovať na UVC trubice a umožňuje priepustnosť UV-C svetla (až 85% prienik cez obal), pričom poskytuje nasledujúce výhody:
  •  Poskytuje mechanickú ochranu každej UV-C trubici, čím zvyšuje bezpečnosť UV systému
  •  Zvyšuje životnosť UV lámp
  •  Účinne chráni potraviny, vzduch, vodu a iné predmety pred možnými úlomkami skla a únikom ortuti v prípade náhodného rozbitia UVC lampy
  • Je vysoko odolný, ponúka nízku priľnavosť k akejkoľvek látke a je odolný voči opotrebovaniu, agresívnym chemikáliám, ako aj extrémnym teplotám

Ortuť v UV-C lampách - bezpečné a kontrolované používanie

Ortuť používaná v UV-C lampách je prítomná vo veľmi malých množstvách a je s ňou zaobchádzané bezpečne. Obsah ortuti v nízkotlakových lampách Light Progress je nižší ako 10 mg na lampu. Tento prvok sa používa na vyžarovanie ultrafialového žiarenia s optimálnou vlnovou dĺžkou na dezinfekciu. Vďaka pokrokovej technológii a prísnym výrobným štandardom je množstvo ortuti obsiahnuté v uzavretých sklenených trubiciach, čím sa znižuje riziko aj v prípade rozbitia. 


Žiadne prepravné obmedzenia pre UV-C lamp
Obzvlášť pozitívnym aspektom je, že preprava UV-C lámp nepodlieha výrazným obmedzeniam. Zákony o preprave nebezpečných materiálov uznávajú, že množstvo ortuti je také malé, že nepredstavuje žiadne skutočné riziko pre ľudské zdravie alebo životné prostredie. UV-C lampy sa preto môžu prepravovať bez špeciálnych obmedzení, čo uľahčuje ich použitie v mnohých kontextoch, od zdravotníckych zariadení až po domáce prostredie. 


Čas nábehu UVC lampy a vply spínacích cyklov na ich životnosť

  • Optimálny čas zapnutia: Pre účinnú dezinfekciu musí byť lampa zapnutá dostatočne dlho, aby bola dodaná správna dávka UV-C žiarenia. 
  • Zahriatie a maximálna účinnosť: Niektoré výbojky, najmä nízkotlakové ortuťové výbojky, vyžadujú na dosiahnutie maximálneho výkonu žiarenia krátku dobu zahrievania (od 2 do 5 minút). 
  • Cyklus zapnutia a vypnutia: UV-C lampy sú najúčinnejšie, keď sa používajú v nepretržitých cykloch, pretože časté zapínanie a vypínanie môže znížiť životnosť lampy.​