Potravinárska výroba: Výskyt mikroorganizmov pri výrobe chleba

Chlieb a pekárenské výrobky

Chlieb je najdôležitejšou potravinou v západnom svete. Každý občan EÚ skonzumuje ročne v priemere až 70 kg chleba. Chlieb, podobne ako iné potraviny pripravované pečením v rúre /peci/, je notoricky známy, že rýchlo podlieha skaze.  Hoci je najlepší, keď sa konzumuje „čerstvý“, tento stav trvá len niekoľko hodín po tom, čo výrobok opustil rúru. 

V skutočnosti, hlavne počas skladovania a balenia, prechádza radom zmien, ktoré vedú k strate jeho organoleptickej čerstvosti. Faktory, ktoré zhoršujú kvalitu chleba počas jeho skladovania, sa delia hlavne do dvoch skupín: tie, ktoré sa pripisujú mikrobiálnemu napadnutiu, a tie, ktoré možno pripísať fyzickým zmenám, ktoré vedú k progresívnemu spevňovaniu omrviniek, bežne označovanému ako „zatuchnutie“.

Hlavné príčiny kazenia

Najčastejším zdrojom mikrobiálneho znehodnotenia chleba je rast plesní. Menej časté, ale stále spôsobujúce problémy v horúcom počasí, je stav bakteriálneho kazenia známy ako ,rope spoilage´ “ spôsobený rastom druhov Bacillus. Najmenej časté zo všetkých typov mikrobiálneho kazenia chleba je to, ktoré spôsobujú určité druhy kvasiniek.

Šírenie plesní je spôsobené kontamináciou po spracovaní. Čerstvo upečené chleby sú bez plesní alebo spór plesní v dôsledku ich tepelnej inaktivácie počas procesu pečenia. Chlieb je po upečení kontaminovaný spórami plesní z okolitého vzduchu počas chladenia, krájania, balenia a skladovania. Prostredie vo vnútri pekárne nie je sterilné, pretože suché suroviny, najmä múka, obsahujú spóry plesní a prach z múky sa ľahko šíri vzduchom. Výrobné operácie, ako je váženie a miešanie prísad, zvyšujú počet plesní vo vzduchu. Vo väčších pekárňach, kde je možná segregácia, sú priestory na manipuláciu s múkou oddelené od priestoru chladenia a balenia hotového chleba.

Riešenie

UV-C ultrafialové žiarenie môže ničiť a inaktivovať mikroorganizmy, ako sú plesne a baktérie - čím sa znižuje riziko kontaminácie a tvorby plesní. UV-C technológia je testovaná nezávislými laboratóriami na jej účinnosť pri ničení vírusov a baktérií a bežne sa používa v najmodernejšom, high-tech potravinárskom priemysle. UV-C riešenia pre potravinársky priemysel sú špeciálne navrhnuté na inštaláciu v rôznych prostrediach potravinárskeho priemyslu, ako aj v pekárňach. Sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, aby sa zabezpečila kompatibilita so strojmi na výrobu potravín a zaručila sa kvalita a životnosť. Inštalujú sa najmä na baliace linky, kde je produkt vystavený najväčšiemu riziku povýrobnej kontaminácie. Aplikácií je však mnoho a zahŕňajú skladovanie surovín či samotné výrobné linky.

Hlavné výhody UV-C technológie pre potravinársky priemysel

Existuje veľa, ale niektoré z najkritickejších: 

  • Zvýšte trvanlivosť produktu.
  •  Znížte spotrebu chemikálií, čo by mohlo spôsobiť zmenu organoleptických vlastností produktu 
  • Zvýšte kvalitu hotového produktu a umiestnite ho nad konkurenčné produkty, ktoré nepoužívajú inovatívnu dezinfekčnú technológiu
https://bakerpedia.com/food-safety/uv-sanitizing/
https://uvclight.sk/referencie/kontakt

bread_rev1jpg