UV-C a jeho využitie pri výrobe a uchovávaní mäsa a mäsových výrobkov

Odvetvie výroby, spracovania a konzervovania mäsa zohráva kľúčovú úlohu v globálnom potravinovom dodávateľskom reťazci. Laboratóriá a továrne zaoberajúce sa spracovaním mäsa fungujú za prísnych environmentálnych podmienok. Nízke teploty a kontrolovaná vlhkosť sú nevyhnutné na zabezpečenie konzervácie a bezpečnosti mäsa, ale tieto podmienky môžu tiež podporiť rast nežiaducich mikroorganizmov. Prevencia mikrobiálnej kontaminácie je kľúčovou prioritou na zabezpečenie kvality a bezpečnosti mäsových výrobkov. UVC (ultrafialová, germicídna) technológia sa ukazuje ako významný nástroj na dosiahnutie týchto cieľov. V tomto článku preskúmame dôležitosť technológie UVC a jej rôzne aplikácie v mäsovom priemysle.

Význam UV-C Technológie

 UVC technológia má preukázanú a testovanú účinnosť pri dezinfekcii a likvidácii mikroorganizmov vrátane baktérií, vírusov, plesní a húb. Jeho význam v mäsovom priemysle spočíva v jeho schopnosti: 

Zvýšenie bezpečnosti potravín: Technológia UVC pomáha znižovať riziko chorôb prenášaných potravinami účinným zabíjaním škodlivých patogénov, ako sú E. coli, Salmonella a Listeria na mäsových povrchoch. 

Predĺžte trvanlivosť: Elimináciou mikroorganizmov a plesní spôsobujúcich kazenie môže technológia UVC predĺžiť trvanlivosť mäsových výrobkov, čím sa zníži plytvanie potravinami a výrobné náklady. 

Fyzikálna dezinfekcia: Použitie ultrafialových lúčov ako čisto preventívna a výlučne fyzikálna metóda, teda bez pridávania chemikálií (konzervantov) do mäsových výrobkov. 

Zlepšenie kvality produktu: UVC ošetrenie zachováva čerstvosť a kvalitu mäsa tým, že zabraňuje rastu baktérií a zachováva požadovanú farbu a štruktúru. 

Zabezpečte súlad s predpismi: Technológia UVC pomáha výrobcom mäsa spĺňať prísne predpisy o bezpečnosti potravín a hygieny, zvyšuje ich reputáciu a dôveru zákazníkov.

Hlavné aplikácie UV-C technológie pre mäsový priemysel

Povrchová dezinfekcia: UVC lampy a systémy sa používajú na dezinfekciu povrchov zariadení, nástrojov a pracovných priestorov v zariadeniach na spracovanie mäsa. Tým sa znižuje riziko krížovej kontaminácie počas manipulácie a spracovania mäsa.

Sterilizácia vzduchu: Systémy na čistenie vzduchu UVC sú inštalované v priestoroch na spracovanie mäsa a chladiarňach na nepretržitú sterilizáciu vzduchu. To pomáha predchádzať šíreniu vzdušných patogénov a plesní, ktoré môžu kontaminovať mäsové výrobky. 

Úprava vody: UVC technológiu možno použiť na dezinfekciu vody používanej pri spracovaní mäsa, čím sa zabezpečí, že kontaminanty vo vode neohrozia bezpečnosť produktu. 

Balenie a skladovanie: UVC systémy sa používajú na dezinfekciu obalových materiálov a skladovacích priestorov, čím sa znižuje riziko rastu mikróbov počas prepravy a skladovania. 

Chladiarne: Správne používanie UV svetla na dekontamináciu vzduchu v chladiarenskom sklade a pri jeho spracovaní umožňuje optimálne podmienky z bakteriologického, vlhkostného a teplotného hľadiska. Výsledkom je výrazné zníženie strát a výnosov. 

Kontrola kvality: UVC technológiu možno integrovať do procesov kontroly kvality na posúdenie mikrobiologickej bezpečnosti a kvality mäsových výrobkov. 

Zachovanie čerstvosti: UVC sa aplikuje na povrchy balených mäsových výrobkov, aby sa predĺžila ich čerstvosť a zabránilo sa rastu kaziacich sa mikroorganizmov. 

Dekontaminácia zariadení na spracovanie: Stroje a zariadenia na spracovanie mäsa možno dezinfikovať pomocou systémov UVC, aby sa zabezpečilo, že neobsahujú škodlivé patogény. Od malých sterilizačných skriniek na nože až po veľké skrine na rôzne nástroje.  

Ekonomické výhody

Investícia do UVC systémov môže z dlhodobého hľadiska priniesť značné ekonomické výhody. Znížením rizika kontaminácie a zvýšením trvanlivosti produktov možno dosiahnuť značné úspory a zlepšiť povesť spoločnosti prostredníctvom výroby vysoko kvalitného mäsa, ktoré je pre spotrebiteľa bezpečné.

Bezpečnosť

Zatiaľ čo technológia UVC ponúka množstvo výhod, bezpečnostné opatrenia sú nevyhnutné na ochranu pracovníkov pred potenciálnym vystavením UVC žiareniu. Ochranné opatrenia zahŕňajú použitie štítov, časovaných vypínacích systémov a inštaláciu UVC svietidiel v priestoroch, kde sa počas prevádzky nenachádza personál. Okrem toho je dôležité presne vypočítať dávku UV žiarenia potrebnú na dosiahnutie požadovaného mikrobiálneho zníženia. Preto je mimoriadne dôležité spoliehať sa na kompetentné spoločnosti s produktmi testovanými nezávislými laboratóriami.

Na záver

Technológia UVC sa stáva čoraz dôležitejšou v priemysle výroby, spracovania a konzervovania mäsa vďaka svojej schopnosti zvýšiť bezpečnosť potravín, predĺžiť trvanlivosť, zlepšiť kvalitu výrobkov a zabezpečiť súlad s predpismi. Implementáciou UVC riešení prispôsobených ich špecifickým potrebám môžu výrobcovia mäsa prispieť k bezpečnejším a kvalitnejším mäsovým výrobkom pre spotrebiteľov a zároveň znížiť prevádzkové náklady a potravinový odpad. Pre návrh inštalácie a cenovú ponuku nás kontaktujte 

https://uvclight.sk/kontakt