UV-C dezinfekcia pre potravinársky priemysel

Vo svete výroby potravín, kde je prvoradá kvalita a bezpečnosť produktov, sa UVC technológia objavuje ako kľúčové riešenie pre udržanie vysokých hygienických štandardov. Poďme zistiť, ako táto inovácia pomáha zlepšovať kvalitu produktov a zaistiť bezpečnosť potravín. 

Továrne vyrábajúce chlieb, pečivo, čerstvé cestoviny, pizzu a podobné produkty sú notoricky známe v prostredí s vysokou vlhkosťou a vysokou teplotou. Tieto ideálne podmienky na výrobu potravín, žiaľ, podporujú aj rozvoj plesní a húb, čo ohrozuje hygienu a bezpečnosť potravín. Riešenie nepriaznivých podmienok prostredia v potravinárskom priemysle pomocou tradičných metód môže byť zložité a nákladné. Tu prichádza na scénu UVC, inovatívna technológia, ktorá prináša revolúciu v oblasti hygieny vo výrobe potravín.

UVC aplikácie v procesoch výroby

  • Čistenie dopravných pásov: Jednou z prvých aplikácií UVC je čistenie dopravných pásov, ktoré sú pod neustálou hrozbou tvorby spór a plesní. Na vyriešenie tohto problému boli navrhnuté špecifické UVC systémy na inaktiváciu plesní na dopravných pásoch. Toto riešenie znížilo náklady a čas potrebný na čistenie, čo umožňuje výrobcom používať zariadenie po dlhú dobu bez problémov s plesňami. 
  • Hygiena prostredia a vozíkov počas fázy chladenia: Fáza ochladzovania po pečení je ďalšou vysoko rizikovou oblasťou pre rast plesní. Na riešenie tejto výzvy boli systémy UVC navrhnuté tak, aby dezinfikovali vzduch a povrchy v týchto oblastiach a zároveň chránili chladiace vozíky a obmedzovali možné poškodenie výroby. 
  • Dezinfekcia počas fázy krájania: Používanie vysokorýchlostných krájacích strojov je v potravinárskom priemysle bežné. Tieto nože však môžu prenášať spóry zo svojho okolia alebo zo samotného zariadenia priamo na produkty. Na zmiernenie tohto rizika boli vyvinuté špecifické UVC systémy na dezinfekciu čepelí počas krájania, čím sa zaisťuje bezpečnosť potravín. 
  • Dezinfekcia baliacich liniek: Fáza balenia je rozhodujúca pre bezpečnosť potravín. Tu boli nad dopravné pásy inštalované UVC trubice, ktoré chránili produkt pred možnou kontamináciou. Toto riešenie sa ukázalo ako vysoko účinné pri výrobe ovocných koláčov, sušienok a podobných produktov. 

Ďalšie potenciálne aplikácie: 

  • Dezinfekcia orechov, sušeného ovocia a pod.
  • Dezinfekcia syrov a mliečnych výrobkov
  • Dezinfekcia povrchov a prevencia zápachu vo všetkých častiach výrobného procesu
  • Dezinfekcia obalových nádob, ako sú škatule, uzávery, fľaše, kartóny, tuby, filmy a fólie
  • Mäkké ovocie, hladké ovocie a dokonca aj rezané ovocie môžu byť bez baktérií, pri použití UV-C technológie.
Ekonomické výhody

Investícia do UVC systémov môže z dlhodobého hľadiska priniesť značné ekonomické výhody. Znížením rizika kontaminácie a zvýšením trvanlivosti produktov možno dosiahnuť významné úspory a zlepšiť povesť spoločnosti prostredníctvom výroby vysoko kvalitných produktov, ktoré sú pre spotrebiteľa bezpečné.


Bezpečnosť
Zatiaľ čo technológia UVC ponúka množstvo výhod, bezpečnostné opatrenia sú nevyhnutné na ochranu pracovníkov pred potenciálnym vystavením UVC žiareniu. Ochranné opatrenia zahŕňajú použitie štítov, časovaných vypínacích systémov a inštaláciu UVC svietidiel v priestoroch, kde sa počas prevádzky nenachádza personál. Okrem toho je dôležité presne vypočítať dávku UV žiarenia potrebnú na dosiahnutie požadovaného mikrobiálneho zníženia. Preto je mimoriadne dôležité spoliehať sa na kompetentné spoločnosti s produktmi testovanými nezávislými laboratóriami. V čase, keď je bezpečnosť potravín kľúčová, technologické inovácie, ako sú UVC, spôsobujú revolúciu v potravinárskom priemysle a pomáhajú zabezpečiť, aby hotové výrobky boli bezpečné a bez kontaminácie. 
Pre návrh inštalácie a cenovú ponuku nás kontaktujte  https://uvclight.sk/kontakt