UV-C vs. chemická dezinfekcia

V súčasnosti je na trhu veľa čistiacich a dezinfekčných roztokov, ako sú spreje a utierky, ale určité chemikálie v týchto roztokoch spôsobujú vážnu degradáciu vašich povrchov, predmetov a cenného vybavenia. Môžu spôsobiť ich rozpad, koróziu, zmenu farby a v konečnom dôsledku vedú k poruchám, ktoré už nie je možné opraviť. 

Pozrime sa na chemikálie, ktoré najviac poškodzujú materiály: 

ALKOHOL je jednou z najbežnejších chemikálií používaných ako dezinfekčný prostriedok v čistiacich roztokoch, ako sú utierky a spreje. Alkohol vo forme izopropylalkoholu alebo etylalkoholu zabíja rôzne mikróby a baktérie na základe rôznych úrovní koncentrácie. Alkohol je však jednou z najhorších chemikálií na použitie, pretože vystavujete zariadenia ako vinylové, gumené, oceľové a digitálne monitory riziku (neatraktívne praskanie povrchov, urýchlenie hrdzavenia na kovových predmetoch, rozpúšťanie ochranných povlakov obrazoviek, ktoré spôsobujú, že dotykové obrazovky menej citlivé atď.). 

PEROXID VODÍKA sa považuje za menej nebezpečný dezinfekčný prostriedok ako alkohol alebo bielidlo, avšak peroxid vodíka môže tiež vážne poškodiť zariadenie. Peroxid vodíka je známy tým, že oxiduje hliník, meď, železo, oceľ, volfrám a iné základné kovy alebo zliatiny základných kovov. To znamená, že akýkoľvek povrch alebo predmet vyrobený z týchto kovov sa môže vážne poškodiť, ak ich vyčistíte peroxidom vodíka, pretože tieto chemikálie reagujú s povrchom kovu a zostane vrstva hrdze. 

CHLÓRNAN SODNÝ môže vyblednúť a zmeniť farbu predmetov a povrchov. Použitie čistiacich prostriedkov s bieliacim prostriedkom vedie k odfarbeniu povrchov a zanecháva žltý odtieň na bielych alebo svetlých povrchoch. Bielidlo tiež koroduje ochranné vrstvy na vašich predmetoch a povrchoch a môže narušiť štrukturálnu integritu strojov, zariadení a povrchov a spôsobiť hrdzavenie alebo praskanie. 

AMONIAK sa používa na čistenie rôznych povrchov a nájdete ho vo všetkom od čističa toaliet až po leštidlo na podlahy. Ale kvôli tomu, ako rýchlo sa vyparuje, dráždi dýchaciu sústavu, môže viesť aj k problémom s dýchaním a môže vyvolať alergiu či astmatické problémy. Amoniak môže tiež spôsobiť vážne popáleniny kože, ak sa dostane do priameho kontaktu s akoukoľvek časťou tela. Pri nesprávnej manipulácii môže amoniak spôsobiť zmenu farby a popraskanie zariadenia. 

Chemikálie sú taktiež škodlivé pre ľudské zdravie. 

Ľudia s dobrými úmyslami, ktorí sa snažia zastaviť šírenie COVID-19, neúmyselne vystavili seba a ostatných škodlivým chemikáliám. Sme vystavení týmto chemikáliám v objemoch a frekvenciách, ktoré boli predtým nevídané. Dezinfekčné chemikálie neboli nikdy určené na takéto použitie. Dezinfekčné prostriedky zaraďuje EPA medzi insekticídy. Vyrábajú sa na ničenie mikróbov; nie sú čistiace prostriedky. Odborníci sa obávajú následkov. Štúdia CDC o počte hlásení toxikologickým centrám týkajúcim sa dezinfekčných a čistiacich prostriedkov odhaľuje významný nárast celkovej expozície od roku 2019 do roku 2020. Najviac sa zvýšila expozícia inhaláciou, čo vedie k problémom s dýchaním. Od roku 2019 do roku 2020 došlo k nárastu o 108,79 %. Dezinfekčné prostriedky sa striekajú na porézne povrchy, ako sú záclony, koberce a čalúnený nábytok, ktoré potom celé hodiny alebo dokonca dni vypúšťajú výpary. Výskyt dermálnych problémov spôsobených chemickými dezinfekčnými prostriedkami sa zvýšil o 57,24 %. Naša koža je náš najväčší orgán a je citlivá na vystavenie chemikáliám. 

Odborníci varujú aj pred potenciálnymi neurologickými a imunologickými problémami. Deti sú najviac ohrozené častejším dotýkaním sa predmetov a ich „vkladaním do úst“. Odborníci sa obávajú, že vystavenie chemickým dezinfekčným prostriedkom môže byť škodlivé pre rozvoj imunitného a reprodukčného systému. Chemické dezinfekčné prostriedky mali pred pandémiou známe škodlivé vedľajšie účinky: všeobecná toxicita, dermatologické ochorenia, poškodenie očí a respiračné ochorenia sú známe problémy. Keď sa tieto dezinfekčné prostriedky používali pri príležitostných nehodách, rozliatiach a zamoreniach, predstavovali primerané riziko. Pri použití na utieranie neporéznych povrchov s vysokým dotykom majú tiež zmysel. Možno si však len predstaviť, aké dlhodobé účinky uvidíme v dôsledku ich súčasného nadmerného a nesprávneho používania. Bohužiaľ, zdravotné problémy spôsobené vystavením chemickým dezinfekčným prostriedkom pravdepodobne prežijú pandémiu. Okrem všetkých nevýhod chemikálií si mokrá dezinfekcia vyžaduje čas a časté dodávanie týchto chemikálií vás z dlhodobého hľadiska stojí peniaze.


Ako sa teda môžete dobre postarať o svoje prostredie a majetok bez vedľajších účinkov?


Dezinfekcia UV-C svetlom je jednoduchá a suchá v porovnaní s procesmi ako mokrá dezinfekcia pranie, bielenie, ktoré zanechávajú vlhkosť a zvyšky. 

UV-C dezinfekcia účinne pôsobí na povrchy, vzduch aj na tekutiny. Aplikácia UV-C svetla nezanecháva zvyšky ani vedľajšie produkty dezinfekcie ako chemikálie. 

Dezinfekcia UV-C svetlom je proces bez chemikálií, netoxický, šetrný k životnému prostrediu a ľahko sa s ním manipuluje.  UV-C dezinfekčné zariadenia majú nízke náklady na údržbu, jednoducho sa obsluhujú a zároveň majú nižšie prevádzkové náklady. Prevádzková spoľahlivosť UV-C dezinfekcie je v porovnaní s chemikáliami vysoká a tiež šetrná k ľuďom. 

UV-C dezinfekcia nemá vplyv na farbu, chuť ani vôňu. UV-C dezinfekcia nemení chuť tekutín alebo potravín, čo sa môže stať pri chemickom alebo tepelnom ošetrení. Nemusíte skladovať a kupovať chemikálie, ktoré spôsobujú ďalšie problémy s likvidáciou plastov. 

UV-C dezinfekcia je mimoriadne účinná forma dezinfekcie. Ničí aj plesne a spóry, zatiaľ čo iné metódy dezinfekcie nie. Dezinfekcia UV-C svetlom zabíja patogény bez imunity. Na rozdiel od tradičných dezinfekčných metód je dezinfekcia UV svetlom fyzikálna metóda na ničenie baktérií. Príslušné baktérie si preto voči nemu nedokážu vybudovať imunitu. To je obrovské plus, najmä pre nemocnice a zariadenia asistovaného bývania. Dezinfekcia UV-C svetlom vám šetrí čas a peniaze, keďže ide o jednorazovú investíciu.

Pre viac info o návrhu vhodného zariadenia pre vašu prevádzku nás kontaktujte